-
Boer Geita

Kjekjøtt er et godt alternativ til svin og kylling siden det er både magert og mildt på smak. Hvis dyret i tillegg har beitet vil kjøttet være blant de sunneste alternativene du kan spise. 

Kje er dessuten kanskje det dyret som er best egnet til å utnytte ressursene som ligger i norsk natur. Kje har bedre ryddeegenskaper enn storfe og lam fordi det spiser både busker og kratt. Ettersom kjeet foretrekker busker istedet for gress kan beitesesongen utvides i begge ender fra ca april til november. Kjeet vokser raskt, slik at levetiden er lik vekstsesongen i utmark og kun livdyra trenger å stå inne om vinteren. Livdyra kan dessuten bruke halm som vinterfôr. Halm er et biprodukt fra kornproduksjonen som i dag håndteres som avfall fordi det er svært få som kan dra nytte av det.

Kjekjøtt har lang tradisjon både i Norge og store deler av verden, men kostnadsfokuset i norsk jordbruk førte til at det mer eller mindre forsvant etter krigen. I dag utgjør kjekjøttet bare 0,1% av norsk kjøttforbruk og kan betraktes som et biprodukt fra produksjonen av geitost.

Geiterasen vi avler er Norsk Boergeit. 
Den Norske Boergeita stammer fra Sør-Afrikansk Boergeit, hvor ordet "Boer" betyr "bonde". Rasen er avlet spesielt for kjøttproduksjon og kjennetegnes derfor ved å være store, tunge, rolige, godlynte geiter med kraftige horn og hengeører. Geitene kan greit komme opp i 80 kg og de store bukkene i 130 kg! De vokser noe sent, og er ikke ferdig utvokst før i en alder av 3 år. 

Vi starter kjeing i februar/mars for og utnytte hele beitesessongen og gi kjeene så mye tid som mulig til å vokse før slakting i oktober/november.
Vi slakter dermed dyr som har beitet ute omtrent hele sitt liv.Vi har geitene primært for kjøttproduksjon og rydding av kratt og skogsbeiteområder, men selger også en del livdyr. Vi er også registrert i  "Friskere Geiter" med dokumentert frisk geite-besetning. Vi er også med i AmmegeitkontrollenOppdal Sau og Geit og raselagets avlsforrening Norboer.
Mere info om boergeiter finner du på raselagets hjemmeside.
 
 
 
Website Builder drives av  Vistaprint